De prijsdaling van woningen leidt niet tot meer ruimte voor starters en eenverdieners

De afgelopen tijd zijn de woningprijzen aardig aan het dalen, alleen leidt dit niet tot meer kansen voor eenverdieners en starters op de woningmarkt. Vooralsnog hebben zij het ongelofelijk moeilijk door de hypotheekrente die is gestegen. Hierdoor hebben zij veel eigen geld of een enorm salaris nodig om een woning te kunnen kopen.

Door Marcel van Hooijdonk

Doorstromers hebben daarentegen wel meer ruimte dan de starters en de eenverdieners. Over het algemeen nemen zij vaak overwaarde mee zodra ze een nieuwe woning kopen. Daarnaast hebben zij vaak ook al een bestaande hypotheek die gunstigere voorwaarden heeft dan hypotheken die tegenwoordig worden afgesloten.

 

Het vertrouwen blijft dalen

Het vertrouwen in de huizenmarkt is iets gedaald en dit komt door de verwachtingen die de mensen hebben over de economie. Mensen willen hierdoor eerst hun bestaande woning verkopen voordat zij een nieuwe woning kopen. Kopers van nieuwbouw verkopen ook hun bestaande woning sneller omdat zij speculeren op dalende prijzen. Het grotere aanbod aan woningen op de markt zorgt hierdoor voor dalende woningprijzen in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

 

De woningmarkt is stevig

Ondanks het stijgende aanbod aan woningen en de dalende prijzen denkt het NVM alsnog dat de woningprijzen over heel 2022 met 5 procent zullen stijgen. De woningmarkt is zeer stevig en dat blijkt wel uit het aantal verkochte woningen. Dit aantal is vooralsnog zeer stabiel met de voorgaande kwartalen.

 

Dalende woningprijzen

De dalende woningprijzen leiden niet tot meer kansen voor starters en eenverdieners. Doordat de hypotheekrente is gestegen hebben deze mensen als nog veel geld nodig om een huis te kunnen kopen. Voor doorstromers gaat dit gemakkelijker omdat zij in deze tijd in veel van de gevallen hun huis verkopen met overwaarde. Deze mensen hebben over het algemeen ook meer geld om op een huis te bieden.