Gemiddelde overwaarde woningen 175.000 euro

Vooralsnog voelen de woningbezitters van Nederland weinig van de daling in de huizenprijzen. Een koopwoning in Nederland heeft namelijk gemiddeld 175.000 euro overwaarde volgens marktonderzoeker Calcasa. Dit betekent dat de woningmarkt een eventuele verdere prijsdaling nog gemakkelijk aan zou kunnen.

Door Marcel van Hooijdonk

Calcasa meldt dat Nederland momenteel 8,1 miljoen woningen telt met een omgerekende totale woningwaarde van ruim 3 biljoen euro. Calcasa heeft daarnaast ook bekend gemaakt dat de daadwerkelijke overwaarde van sommige woningen nog veel hoger liggen dan de gemiddelde 175.000 euro. Dit komt onder andere door tussentijdse hypotheekaflossingen.

 

Overwaarde

In een aantal plaatsen waar vooral miljoenenwoningen staan is de overwaarde het hoogst. In Blaricum of Bloemendaal bijvoorbeeld, hier ligt de overwaarde op sommige huizen rond de enkele tonnen. Mensen uit Sittard en Kerkrade hebben gemiddeld de laagste overwaarde op zijn of haar huis. Hier kosten huizen uiteraard ook gemiddeld minder dan in steden als Blaricum en Bloemendaal. Op provinciaal niveau valt op dat Limburg de laagste gemiddelde overwaarde op een woning heeft van 121.000 euro. Utrecht heeft gemiddeld de hoogste overwaarde op een woning van alle provincies in Nederland met 226.00 euro.

 

Dalende overwaarde

Onderzoekers hebben ook gekeken naar hoelang de woningmarkt bestand is tegen de prijsdalingen die eventueel plaats kunnen gaan vinden. Als de prijzen blijven dalen met tien procent per jaar, is begin 2028 uiteindelijk de overwaarde op de woningen verdampt. Daalt de prijs van de woningen met vijf procent ieder jaar, dan duurt het tot 2033 tot de overwaarde op de woningen weg is.