Leegstand aanpakken?
Marcel van Hooijdonk geeft advies.

Leegstand kan voor veel ondernemers en investeerders in vastgoed een prijzige aangelegenheid worden. Marcel van Hooijdonk staat bekend als ondernemer in hart en ziel en stelt bij kwesties als deze altijd eerst de vraag: ‘Wat kan ik er zelf aan doen?

Vastgoed
Door Marcel van Hooijdonk

Dankzij jarenlange ervaring in het vastgoed tover ik altijd wel een aantal konijnen uit de hoge hoed’ Maar alle creatieve ideeën ten spijt vormen beslommeringen in wet- en regelgeving soms een groot obstakel. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Een advies van Marcel van Hooijdonk: ‘Ga in gesprek met de gemeente, niet in verzet.’

Samenwerken met gemeente bij aanpak leegstand;

Marcel van Hooijdonk geeft de volgende adviezen aan ondernemers voor de aanpak van leegstand. 

Zichtbaarheid
Wat u zelf kunt doen: Zichtbaarheid zorgt ervoor dat klanten en mede-ondernemers weten wie waar zit. Word lid van ondernemersverenigingen en online platformen. Dit is ook vaak de eerste stap tot lucratieve samenwerkingen. 

Ga in gesprek: Betrek de gemeente bij uw plannen. Benadruk hoe uw bedrijfsdoelen van meerwaarde kunnen zijn voor de economie en diversiteit in de regio. De bereidwilligheid van een gemeente begint met de vraag of uw bedrijfsdoelen zinvol en aantrekkelijk zijn voor de stad en haar bewoners.

Veiligheid
Wat u zelf kunt doen: zorg in ieder geval dat uw klanten zich veilig voelen rondom uw bedrijfsomgeving. Maak gebruik van beveiligingscamera’s zonder het idee dat ze zich in een fort bevinden. Denk ook aan afspraken over sociale controle die u kunt maken met collega-ondernemers in de buurt.    

Ga in gesprek: Bespreek eventuele overlast met de gemeente. Geef suggesties of ga na wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot politietoezicht of de aanpak van criminaliteit. 

Bereikbaarheid
Wat u zelf kunt doen: Parkeergelegenheid in winkelcentra of bedrijfsomgevingen is steeds vaker een luxe. Maak het gebruik hiervan aantrekkelijk of indien mogelijk: gratis. Adverteer hier vooral mee.  
Ga in gesprek: Geef de gemeente suggesties voor betere bereikbaarheid van uw bedrijfspand. Dit kan gaan over de infrastructuur in het algemeen maar ook over de inzet van openbaar vervoer. Denk hierbij aan de spreiding of uitbreiding van het aantal busstations en aanpassingen van diensttijden.

Acquireren 
Het ultieme samenspel tussen ondernemer en gemeente ontstaat wanneer u zelf gaat acquireren. Onderzoeksbureaus kunnen witte vlekken in bepaalde branches bepalen. Betrek hierbij stakeholders, het management van het winkelcentrum, mede- ondernemers en natuurlijk de gemeente. Zij nemen dan de rol van initiator en acquisiteur op zich. U regelt samen met eventuele tussenkomst van een makelaar de contracten.

Advies van Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk heeft jarenlange ervaring op het gebied van vastgoedinvesteringen. Meer weten? Op deze site leest u meer over bijzondere projecten en adviezen aan mede-ondernemers of investeerders in vastgoed.