Marcel van Hooijdonk: “Het toppunt van leegstand?”

Het toppunt van leegstand? Het klinkt als het begin van een slechte mop op het gemeentehuis, maar voor de Turkse vastgoedontwikkelaar van het project ‘Burj Al Babas’ valt er weinig te lachen. Als Marcel van Hooijdonk nieuwsberichten op deze website zou opdelen in de rubrieken ‘opmerkelijk, treurig en bizar’ zou het volgende item in alle drie terugkomen.  

Vastgoed
Door Marcel van Hooijdonk

It’s a small world

Het landgoed van ‘Burj Al Babas’ lijkt vanuit de lucht bijna op een bewerkte afbeelding van Madurodam. Maar zelfs van dichtbij hebben de 587 identieke gebouwen nog het meeste weg van kastelen uit Disney-films. Toch is er één probleem met dit sprookjesproject: alle woningen staan helemaal leeg. Bovendien zijn alle bouwwerkzaamheden gestaakt terwijl het project voor 95% is afgerond. De kopers, rijke Arabieren uit golfstaten, draaiden plotseling hun aankopen één voor één terug. Het geld zit dus nog altijd in hun zak. Wat is hier aan de hand?

Dalende olieprijzen en de sterke inflatie van de Turkse Lire worden als grote schuldigen aangewezen, maar over de werkelijke reden zijn de meningen verdeeld. Hoe het ook zij: de ontwikkelaar van het project is onlangs bankroet verklaard door de rechter. Niet eerlijk vindt hij. Want wanneer hij alsnog 100 kastelen verkoopt zijn de problemen opgelost en kan hij het project afronden. Is er nog hoop?
Het klinkt toch als een sprookje; uw eigen chateau op het rotsachtige berggebied in het noordwesten van Turkije.  Bij het aanzien van de blauwgrijze torens en gotische armaturen lijkt de prijs van € 400.000 per kasteel dan ook een schijntje. Interessant investeringsobject voor u misschien?

Marcel van Hooijdonk: ‘Als iets een sprookje lijkt..’

Marcel van Hooijdonk geeft u het voor de hand liggende advies: ‘Doe maar niet’ Want wie de huizen van nét wat dichter bekijkt, begrijpt waarom zelfs Mickey Mouse zijn hond er nog van zou aftrappen. De huizen zijn van een bijna lachwekkende kwaliteit en zouden een fikse regenbui of een stevige bries amper overleven. Wie de teleurstelling te boven kan komen dat de ‘Franse Chateautegels’ op de daken in werkelijkheid van plastic zijn, wacht nóg een akelige verrassing. De ornamenten, kozijnen, en romantische balkons zijn allemaal gemaakt van, jawel: piepschuim. Inflatie en olieprijzen lijken dan ook vooral een slim excuus voor het verhullen van de werkelijke oorzaak dat investeerders zich terugtrekken. 

Marcel van Hooijdonk. ‘Een zeer opmerkelijk project met bizarre methode van ‘kostenbesparing. Vanuit mijn perspectief als ondernemer vind ik het desalniettemin zonde dat deze ‘kastelen’ leeg staan, maar als woning zijn ze echt ongeschikt. Misschien haar nut dienen als filmset of onderdeel van een pretpark? Moeten ze nog wel iets zakken met de prijs ben ik bang.  


Andere projecten die Marcel van Hooijdonk opvallen of inspireren

Bent u benieuwd welke projecten Marcel van Hooijdonk nog meer opvallen of inspireren? Lees dan snel verder op de projectenpagina van deze website.