Marcel van Hooijdonk | Monumentaal pand als alternatief

Een geschikt alternatief voor de krappe woningmarkt

Vastgoed
Door Marcel van Hooijdonk

Monument als alternatief

Momenteel is een monumentaal pand een zeer geschikt alternatief op de krappe koopwoningmarkt. Het is vaak prijzig maar dan heb je ook wat. Dit hebben het Restauratiefonds en de NVM bekend gemaakt met cijfers van de monumentenmarkt 2017. Een monument is prijzig maar zeker de moeite waard. De gemiddelde vierkante-meterprijs van verkochte monumenten was is 2017 9,5% hoger dan in 2016. In 2017 werd gemiddeld een bedrag van 481.000 euro neergeteld. Voor de totale koopwoningmarkt gaat het om zo’n 260.000 euro. Ondanks de prijzen geven monumentenpanden een bijzondere meerwaarde, je hebt namelijk een uniek stukje Nederlands erfgoed in handen.

Monumentenmarkt

De huidige koopwoningmarkt is een stuk evenwichtiger dan de markt voor monumenten. Net als de keuze is het aanbod uit beschikbare monumenten groter en hierdoor hebben kopers meer tijd om te beslissen en eventueel rustig een aankoop te doen. De totale koopwoningmarkt had een gemiddelde verkooptijd tot 58 dagen, voor monumenten is deze verkooptijd op 153 dagen. Er is dus geen haast voor het kopen van een monument. Je kan er goed over nadenken!

Financiering monument

Een monumentaal pand kunt u financieren bij het Restauratiefonds met een Monumenten-hypotheek. Echter moet de aankoop dan wel worden vervolgd door een restauratie of onderhoudsbeurt. Natuurlijk kan de financiering ook gewoon geregeld worden bij je eigen hypotheekverstrekker, dit is niet anders dan bij een willekeurig ander pand.

Heeft u vragen aan ons?

Heb je nog vragen aan ons? Of heb je interesse in een pand? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!