Ontwikkelingen binnen de woonmarkt | Zuylen Staete

Na de enorme huizenprijsstijgingen in 2021 van 19 procent is gebleken dat in 2022 de huizenprijzen een stuk minder hard zijn gestegen. In 2022 namen de huizenprijzen namelijk met 4,3 procent toe, zo vertelt Ortec Finance.

Door Marcel van Hooijdonk

Acht jaar op rij

Al acht jaar op rij neemt de woningwaarde in Nederland toe, hoewel de prijsstijgingen wel aan het afvlakken zijn op jaarbasis. Ook in 2022 zijn alle woningen weer meer waard geworden ten opzichte van het jaar ervoor. De provincie Overijssel ging afgelopen jaar op kop, waar woningen in een jaar tijd met 7,4 procent zijn gestegen. In de gemeente Utrecht liet de prijsontwikkeling zich het minst merken van heel Nederland. Hier stegen de waarde van de woningen gemiddeld met 1,6 procent.

 

Dalende huizenprijzen

Binnen de G4 is de stad Utrecht de enige plek waar huizenprijzen daalde het afgelopen jaar. Gemiddeld daalde de woningen van prijs met 1,5 procent in Utrecht. Dit terwijl Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nog lichte prijsstijgingen lieten zien. Naast Utrecht daalde ook in Haarlem de huizenprijzen met gemiddeld 1 procent. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar 19 procent minder huizen verkocht dan in het jaar van 2021.

 

Overbieden van woningen

Ortec Finance geeft ook aan dat het overbieden fors is afgenomen in 2022. Afgelopen jaar is er maar 3,3 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In 2021 bedroeg dit percentage nog 11 procent. De verwachtingen zijn dat de woningmarkt het aankomende jaar in een vergelijkbare lijn zal ontwikkelen. Vooralsnog valt er ook nog niks te zeggen over het feit of dat de huizenprijzen zich gaan stabiliseren het aankomende jaar.