Vastgoedprijzen tot zeker 2024 te hoog

Naar verwachting blijven de vastgoedprijzen in Nederland nog zeker te hoog tot in 2024. Dit blijkt uit het recente rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). De afgelopen jaren zijn de vastgoedprijzen in Nederland sterk gestegen, met name in de grote steden. Deze stijging is veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder de lage rente, de schaarste aan woningen en de groeiende economie.

Door Marcel van Hooijdonk

Trend

Het rapport van NVM laat zien dat de trend voorlopig nog niet ten einde zal zijn. De vraag naar woningen blijft voorlopig hoog, terwijl het aanbod beperkt is. De verwachte economische bijdrage zal daarnaast ook helpen aan de verdere prijsstijgingen. Met name in de Randstad en de andere grote steden zal de druk op de woningmarkt voorlopig nog wel even blijven. De gemiddelde woningprijs zal hier in 2024 stijgen tot bijna 420.000 euro.

 

Risico’s op de lange termijn

Het rapport waarschuwt echter ook voor mogelijke risico's op de lange termijn. Een plotselinge daling van de economische groei of een rentestijging kan leiden tot een afname van de vraag naar vastgoed. Dit kan leiden tot een daling van de vastgoedprijzen en mogelijk zelfs tot een crisis op de vastgoedmarkt. De NVM pleit daarom voor een langetermijnvisie op de vastgoedmarkt. Er moet meer geïnvesteerd worden in nieuwbouw om het aanbod te vergroten. Ook moet er meer aandacht komen voor duurzaamheid en kwaliteit van de woningen en kantoorruimtes.

 

Daarnaast pleiten de organisaties voor meer aandacht voor de rol van de overheid. De overheid kan bijvoorbeeld de bouw van betaalbare woningen stimuleren en maatregelen nemen om speculatie op de vastgoedmarkt tegen te gaan.

 

De vastgoedmarkt

Al met al blijft de vastgoedmarkt een belangrijk onderwerp van discussie. De huidige prijsstijgingen zorgen voor uitdagingen, maar bieden ook kansen voor investeerders. Het is belangrijk om oog te blijven houden voor de risico's op de lange termijn en te blijven investeren in een duurzame en kwalitatief hoogwaardige vastgoedmarkt.