Voor het eerst in vijf jaar zijn het aantal verstrekte hypotheken gedaald

In het eerste kwartaal van 2018 zijn het aantal verstrekte hypotheken met 3% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. De hypotheekomzet is daarentegen juist gegroeid met ruim 3%. Dit komt door de stijgende hypotheeksom. Deze resultaten zijn gebleken uit onderzoek van IG&H.

Vastgoed
Door Marcel van Hooijdonk

Stijging hypotheeksom

Het is dit jaar voor het eerst dat de gemiddelde hypotheeksom van het eerste kwartaal van dit jaar boven de 300.000 euro uitkomt. “Dit is een stijging van 2% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 en een stijging van 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. “De stijging van de hypotheeksom is hiermee de stuwende kracht achter de groeiende hypotheekomzet in het eerste kwartaal”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H. In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de totale hypotheekomzet ruim 24 miljard euro.

Daling onder starters

In het eerste kwartaal van 2018 zijn er 80.000 hypotheken afgesloten. Dit is 19% minder dan in het laatste kwartaal van 2017, maar ook 3% minder dan in het eerste kwartaal van 2017. Onder de starters lopen de verstrekte hypotheken ieder jaar terug, dit aantal neemt ieder jaar af met 11% ten opzichte van het jaar ervoor. Niet alleen bij de starters loopt het aantal terug, ook bij de doorstromers loopt het aantal verstrekte hypotheken ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden terug met 2%. Het kleine lichtpuntje is dat het aantal oversluiters stijgt met 4%. “De positie van starters lijkt steeds verder te verslechteren. Waar in 2014 het aantal starters nog groter was dan het aantal doorstromers, zien we nu dat doorstromers ruim de helft van de markt vertegenwoordigen en starters nog iets minder dan een kwart”, aldus Smit.

Financiële hulp

Uit verder onderzoek is gebleken dat tegenwoordig  47% van de starters financiële hulp nodig heeft van ouders om een huis te kunnen kopen.  Ze zijn gemiddeld 237 dagen op zoek naar een woning. Het bod van de starters is gemiddeld 2,7 keer te laag voordat ze succesvol zijn bij het kopen van een woning.

Vragen?

Benieuwd naar wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Bekijk onze diensten of neem contact op met onze medewerkers.