Woningmarkt zit op doodpunt dankzij het oplopen van de hypotheekrente

Hypotheekadviesketen De Hypotheker constateert dat de woningmarkt op een doodpunt komt te zitten. Dit alles heeft te maken met de stijging van de hypotheekrente. Veel mensen kunnen dankzij deze stijging geen huis meer kopen en nemen vervolgens een afwachtende houding aan. In de hoop dat deze rente over de hypotheken snel weer zal dalen.

Door Marcel van Hooijdonk

Afwachten wat de hypotheekrente doet

In de maand juli zijn er maar liefst 250.000 minder hypotheek aanvragen gemeld dan de maand daarvoor. De oorzaak hiervan is dat het gemiddelde hypotheekbedrag met 5 procent is gestegen. Mensen nemen dankzij deze stijging een beetje de afwachtende rol op de woningmarkt of stellen zelfs de aankoop van een huis uit. Dit doen ze in de hoop dat huizen weer betaalbaarder worden of dat de hypotheekrente weer gaat dalen.

 

Hoge huisprijzen

De prijzen van alle woningen in Nederland liggen gemiddeld gezien nog steeds erg hoog. Door de hoge hypotheekrente krijgen mensen vaak niet meer het bedrag geleend om een duur huis te kopen. Veel mensen die willen kopen of verhuizen zijn op zoek naar een huis rond de 350.000 euro terwijl een gemiddeld huis in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst 450.000 euro kostte. Hierdoor worden er minder woningen verkocht en begint de woningmarkt op een dood punt te vallen.

 

Eerst verhuizen en dan verkopen

De te koop staande huizen zijn flink toegenomen de afgelopen maanden. Eén van de voornaamste reden van de achterblijvende transacties van huizen, is dat mensen liever eerst hun huis verkopen voordat er een ander huis gekocht wordt. Hierdoor lopen de transacties van huizen achter op het aanbod aan woningen.

 

Ondanks alle symptomen van een gezonde ontwikkeling op de woningmarkt wordt er gewaarschuwd niet te vroeg te juichen. Prijzen lopen nog steeds op en er blijft een groot woningtekort in Nederland. Het blijft daarom belangrijk dat er nog veel bijgebouwd wordt.

 

Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk houdt de woningmarkt altijd zeer nauwkeurig in de gaten en toont de belangrijkste updates altijd op zijn website. Neem is een kijkje naar andere nieuwsartikelen op Zuylenstaete of lees meer van Marcel van Hooijdonk en de woningmarkt op zijn eigen website.